Boyun düzleşmesi tıp dilinde servikal lordoz kaybı olarak bilinir. Boyun bölgesinde 7 tane omur vardır ve “C” kıvrımına sahiptir. C kıvrımının 20 dereceden az olacak şekilde azalması düzleşme teşhisinin konması için yeterlidir. Bu hastalığa doğru zamanda müdahale edilmediği takdirde hastalık daha da ciddi boyutlara gelerek ters yönde boyun düzleşmesi oluşturabilir. Bu durumda da servikal kifoz (boyun omurunda tümseklik oluşması) görülür. Hastalığın daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesi düzleşme sebebi ile oluşabilecek fıtık, eklem kireçlenmesi ve diğer omur disk hastalıkları gibi iskelet problemlerinin görülmesini engeller.
Son yıllarda artan teknoloji kullanımı, pandemi döneminde başlayan online eğitim ve toplantılar, pek çok kişinin zamanının çoğunu sosyal medyada geçirmesi vb. sebeplerle boyun düzleşmesi şikayetleri oldukça arttı. Bu şikâyeti yaşayan danışanlarımızın da çok önemli bir sorusu oluyor bize bunu sizinle paylaşmak istiyorum.
Nasıl bir yastıkta yatmalıyım?
Boyun düzleşmesi için ideal yastık yüksek ve orta sertlikte bir yastıktır.
Genellikle boyun problemi olan hastalara boynun C kavisini destekleyecek yastıklar tavsiye edilir. Bu yastıklar düzleşme olan hastalarda boyun bölgesindeki ağrıyı azaltıyor ancak ağrının perifere yani omuz başları ve kollara yayılmasına sebep oluyor. Hatta yastık kullanımı sonrası sabah saatlerinde kollarda uyuşma,baş ağrısı, ellerde şişme ve güçsüzlük şikâyeti artıyor.
Ağrının perifere yayılması spinal seviyedeki sinir basısının arttığını gösterir yani yastık seçimi yanlıştır! Omurga sinir basısı durumlarında gerek tedavide sırasında gerek herhangi bir tavsiye durumunda ağrının merkeze (boyun) toplanması bize doğru yolda olduğumuzu gösterir.
Yüksek yastık kullanımında ise ilk birkaç gün boyun ve ense kökü ağrısı oluyor ancak çok kısa bir sürede bu ağrılar da geçiyor. Gece ağrısı ve sabah semptomları neredeyse tamamen bitiyor.
Size verdiğim bu bilgiler ile doğru yastık seçiminizi artık siz de yapabilirsiniz. Ya da Maiafit’i arayıp bizden yardım alabilirsiniz…