Artrit
Artrit, eklemlerde kızarıklık ve şişlik (iltihaplanma) anlamına gelmektedir. Eklem vücutta, 2 veya daha fazla kemiğin birleştiği bölgelere denir
Artrit nedir?
Bu iltihaplanma ağrı, sertlik, şişme ve sınırlı hareket ile sonuçlanır.Artrit genellikle kronik görülen bir hastalıktır ve milyonlarca insan bu rahatsızlıktan etkilenir. Dünyada engelliliğin en yaygın nedenlerinden biridir.
Yüzden fazla artrit türü vardır, en sık görülen türleri ise osteoartrit ve romatoid artrittir.
Artrite ne sebep olur?
Artrit oluşma nedenleri:
- Bakteri veya virüsün neden olduğu enfeksiyon
- Yaşla birlikte kemiklerin normal aşınması ve yıpranması
- Bir otoimmün hastalık
- Eklem yaralanması veya kemiklerde kırık sonrası
Belirtiler ve Tanı
Artritin yaygın semptomları eklemleri içerir. Artritin farklı tiplerine bağlı olarak birçok belirti ve semptomu vardır. Yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
- Eklemlerde ağrı
- Sertlik (genellikle sabahları veya hareketsizlik dönemlerinden sonra)
- Hareket kısıtlılığı
- Deri kızarıklığı
- Eklem çevresinde sıcaklık
- Eklem şişmesi
Tedavi
Alanında uzman hekim tarafından gerekli tahlililer ve görüntüleme yöntemlerinden sonra teşhisi konulan artritin tedavi protokolü de bir dizi faktöre bağlıdır.
Tedaviyi seçmeden önce hastalığın nedeni, iltihabın şiddeti, hangi eklemlerin etkilendiği ve durumun hastanın günlük aktivitelerini nasıl etkilediği göz önünde bulundurulur.
Artriti tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında analjezikler, Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaçlar (NSAID’ler), Hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD’lar) ve Kortikosteroidler bulunur.
Fizik tedavi bazı artrit türleri için faydalıdır. Kişiye özel ve doğru egzersizler ile eklemlerin hareket aralığı arttırılır ve eklemleri çevreleyen kaslar güçlendirilir.
Bazı durumlarda atel kullanımı gerekebilir.
Medikal tedaviye veya fizyoterapiye yanıt vermeyen ileri vakalarda cerrahi düzeltme gerekebilir. Eklem replasmanı ve eklem füzyonu, artrit tedavisi için mevcut iki ameliyat türüdür.