Boyun Düzleşmesi

Boyun düzleşmesi tıp dilinde servikal lordoz kaybı olarak bilinir. Boyun bölgesinde 7 tane omur vardır ve “C” kıvrımına sahiptir.

Boyun Düzleşmesi

C kıvrımının 20 dereceden az olacak şekilde azalması düzleşme teşhisinin konması için yeterlidir. Bu hastalığa doğru zamanda müdahale edilmediği takdirde hastalık daha da ciddi boyutlara gelerek ters yönde boyun düzleşmesi oluşturabilir.

Bu durumda da servikal kifoz (boyun omurunda tümseklik oluşması) görülür. Hastalığın daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesi düzleşme sebebi ile oluşabilecek fıtık, eklem kireçlenmesi ve diğer omur disk hastalıkları gibi iskelet problemlerinin görülmesini engeller.

Boyun Düzleşmesinin Belirtileri ve Teşhisi

Boyun düzleşmesi boyun, omuz ve bazı vakalarda bele kadar uzanan ve kas spazmlarından kaynaklanan ağrılar ile kendisini belli edebilir. İlerlemiş vakalarda uyuşma, karıncalanma, kaslarda zayıflık ve kas kontrolünü sağlamada güçlük yaşanabilir.

Boyun düzleşmesi fiziksel muayeneye ek olarak röntgen ve MR görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl
Tedavi Edilir?

Boyun düzleşmesi olan kişilerde semptomları yatıştırarak hayat kalitesini arttırmak için ilaç kullanılabilir. Ancak ilaç tedavi edici değildir. Boyun düzleşmesi tedavisinde amaç vücuda yeniden doğal duruşunu kazandırarak sinirler, kaslar ve diskler üzerindeki baskıyı azaltmaktır.

Boyun düzleşmesi tedavisinde boyun kaslarını güçlendirmeye yönelik fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler anahtar role sahiptir. Servikal lateral fleksiyon, servikal fleksiyon ve servikal rotasyon gibi boyun bölgesine özel egzersizler boynun doğal duruşunu yeniden kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Ayrıca doğru duruş alışkanlıklarının edinilmesi, doğru yastık seçimi ve boynu zorlayıcı hareketlerden kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tedavinin başarıya ulaşması açısından önemlidir.

Disk hernisi olduktan sonra iyileşme süreci nasıldır?

Lumbar disk herniasyonu olan çoğu kişi bir iki hafta veya ay içinde cerrahiye gerek olmaksızın normal yaşam tarzlarına dönebilmektedir. İlk kez veya kısa bir süre önce disk hernisi geçiren hastaların çoğu (%80-90) hiçbir tedavi görmeksizin iyileşir.

Kesin tanı ve erken tedavi daha hızlı iyileşmenizi sağlayacaktır. İstisnai bazı durumlar hariç doktorunuz ilk birkaç hafta için cerrahi dışındaki tedavileri denemeyi tercih edecektir. Bunlar arasında uygun ilaç tedavisi, egzersizler, fizik tedavi, çeşitli enjeksiyonlar.

Doğru vücut hareketlerini ve duruş tekniklerinin öğrenilmesi ve çalışma ortamı ergonomisinin sağlanması yer alır.

Verilen ilaçların tek amacı ağrının kesilmesi değildir. Aynı zamanda fıtığa bağlı inflamasyonun da ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu nedenle ağrı geçse dahi ilaçları tam ve düzenli olarak kullanmak gerekir. Eğer tedaviyi tamamlamanıza rağmen sizi normal aktivitelerinizden alıkoyan bir ağrı devam ediyorsa doktorunuz cerrahi¬ önerebilir.

Cerrahi Tedavi ve Endikasyonları

Lomber disk (bel fıtığı) ameliyatı disk fıtıklaşmasına bağlı sinir kökleri üzerinde oluşan basıyı gidermek   veya omurlar arasındaki aşırı hareketliliği azaltmak veya yok etmek amacıyla yapılır.

  • İdrar ve/veya gaita tutamama: acil cerrahi gereklidir.
  • İlerleyici veya akut belirgin kuvvet kaybı: acil cerrahi gereklidir
  • Medikal tedavide yetersizlik:
  • 2 hafta yatak istirahatı ve uygun tedaviden 4-6 hafta sonra semptomların belirgin olarak devam etmesi veya 3 ay sonra semptomların devam etmesi.
  • Şiddetli siyatik ağrısının 2-3 hafta yatak istirahatına rağmen devam etmesi veya artması.
  • Çok şiddetli siyatik ağrısının 1 hafta yatak istirahatı ve yeterli narkotik ilaçlara rağmen ağrısı tolere edilemeyecek şekilde devam eden antaljik postürdeki hastalar.
  • Sık sık tekrarlayan disk hernisi atakları

Cerrahi, bacağınıza eski kuvvetini kazandıramasa dahi, daha fazla güç kaybetmesini önleyecek ve bacak ağrılarına son verecektir. Cerrahi, genellikle bacak ağrılarının giderilmesi için (%90’ın üzerinde başarılı) önerilir ve bel ağrılarının giderilmesinde daha az etkilidir.