Kifoz

Yandan bakıldığında, omurganın bazı normal, kademeli eğrileri vardır. Omurganın boyun ve bel kısımları, içe doğru kıvrıldıkları anlamına gelen lordotik bir eğriye sahiptir. Torasik bölgede dışa doğru kıvrıldığı anlamına gelen kifotik bir eğri vardır.

Eğriler, vücudun pelvisin üzerinde dengede kalmasına yardımcı olur. Kifoz, kifotik bir eğri aşırı olduğunda ve sırtın eğilmesine veya yuvarlanmasına neden olduğunda ortaya çıkar, bu kambur bir duruşla sonuçlanır. Şiddetli kifoz, nefes kapasitesinde azalmaya, ağrıya ve dokularda ciddi sorunlara neden olabilir.

Kifozun nedenleri nelerdir?

  • \Dejeneratif hastalıklar, vertebral kompresyon kırıkları veya omurga travması ,
  • \Enfeksiyonlar, paralitik bozukluklar, spina bifida, bağ dokusu bozuklukları ve tümörler,
  • \Duruş bozukluklarına bağlı
  • \Konjenital kifoz
  • \Okul çocuklarında %1.5 oranında görülmekte olup, Türkiye’de en az 150.000 çocukta skolyoz olduğu tahmin edilmektedir.
En yaygın olanı postural kifozdur. Postural kifoz, kötü duruşa bağlı sırt kaslarının gergin ve güçsüz olması, göğüs kaslarının ise gergin ve kısa olması nedeniyle kamburluğa neden olur. Genellikle ağrısız ve pürüzsüz bir eğri oluşturur. Bu tip kifoz en sık ergen kızlarda görülür.

Scheueremann Hastalığı

Vertebral kama ve azalmış intervertebral disk boşluğunun üst-orta omurgada sert bir eğrinin oluşmasına neden olduğu hastalıktır.

Erkek çocuklarda daha sık görülür ve genellikle 12-15 yaşları arasında başlar. Sırt ağrısına neden olabilir ve bu hastalığa sahip kişilerde hafif skolyoz da olabilir.

Konjenital Kifoz

Fetal gelişim sırasında omurganın düzensiz bir şekilde oluşmasıyla ortaya çıkar. Kemikler bozuk olabilir veya omurlar birbirine kaynaşmış olabilir ve durum çocuk yaşlandıkça daha da kötüleşebilir.

Bazı durumlarda konjenital kifoz, alt vücut felcine neden olabilir.

Tedavi
Kifoz tedavisi, eğriliğin ciddiyetine, nedenine, eğriliğin ilerlemesine ve hastanın yaşına bağlı olarak değişir. Konservtif tedaviler arasında gözlem, fizik tedavi ve korse bulunur.

Eğrilik özellikle aşırıysa veya konservatif tedaviler belirli bir süre sonra eğrilik veya semptomlar üzerinde etkili olmadıysa cerrahi gerekebilir.

Belirtiler ve Tanı
Kifoz belirtileri arasında yuvarlak sırt duruşu, omurgada hassasiyet veya sertlik, yorgunluk ve hafif sırt ağrısı bulunur. Ağır vakalarda, hasta nefes almakta zorluk çekebilir.

Teşhis için doktor, postür analizi, eğriliğin derecesini belirlemek ve kifoz tipini belirlemek için bir röntgen çekecektir.