Kifoz
Yandan bakıldığında, omurganın bazı normal, kademeli eğrileri vardır. Omurganın boyun ve bel kısımları, içe doğru kıvrıldıkları anlamına gelen lordotik bir eğriye sahiptir. Torasik bölgede dışa doğru kıvrıldığı anlamına gelen kifotik bir eğri vardır.
Eğriler, vücudun pelvisin üzerinde dengede kalmasına yardımcı olur. Kifoz, kifotik bir eğri aşırı olduğunda ve sırtın eğilmesine veya yuvarlanmasına neden olduğunda ortaya çıkar, bu kambur bir duruşla sonuçlanır. Şiddetli kifoz, nefes kapasitesinde azalmaya, ağrıya ve dokularda ciddi sorunlara neden olabilir.
Kifozun nedenleri nelerdir?
- \Dejeneratif hastalıklar, vertebral kompresyon kırıkları veya omurga travması ,
- \Enfeksiyonlar, paralitik bozukluklar, spina bifida, bağ dokusu bozuklukları ve tümörler,
- \Duruş bozukluklarına bağlı
- \Konjenital kifoz
- \Okul çocuklarında %1.5 oranında görülmekte olup, Türkiye’de en az 150.000 çocukta skolyoz olduğu tahmin edilmektedir.
Scheueremann Hastalığı
Erkek çocuklarda daha sık görülür ve genellikle 12-15 yaşları arasında başlar. Sırt ağrısına neden olabilir ve bu hastalığa sahip kişilerde hafif skolyoz da olabilir.
Konjenital Kifoz
Bazı durumlarda konjenital kifoz, alt vücut felcine neden olabilir.
Tedavi
Eğrilik özellikle aşırıysa veya konservatif tedaviler belirli bir süre sonra eğrilik veya semptomlar üzerinde etkili olmadıysa cerrahi gerekebilir.
Belirtiler ve Tanı
Teşhis için doktor, postür analizi, eğriliğin derecesini belirlemek ve kifoz tipini belirlemek için bir röntgen çekecektir.